The Art of Satoshi Kon
Geschreven door op 17/11/2015 in de categorie Boeken.

Laat ik maar gewoon met de deur in huis vallen: ik heb niet zoveel met boeken vol plaatjes van ’t één of ander. Natuurlijk, doorgaans bieden ze prachtige illustraties en is het zeker de moeite waard er eens doorheen te bladeren, maar mij bekruipt toch veelal het gevoel dat ik dat misschien een keer of drie doe en dan nooit meer het boek aanraak. En daarvoor zijn ze meestal net wat te prijzig. Als er echter een spel of anime op de markt komt waarbij als extraatje een artbook zit, dan ben ik wel weer te porren een klein beetje extra te betalen. Niet zozeer voor het boek zelf, maar meer omdat een gelimiteerde editie voor mij dezelfde aantrekkingskracht heeft als een lamp dat voor een mot heeft.

skon01

Toen Black Horse bekend maakte dat ze een boek met wat werken van Satoshi Kon op de markt zouden brengen maakte ik me echter niet zo heel druk over het feit dat het boek waarschijnlijk stof zou gaan liggen vangen in mijn boekenkast. Zijn werk kan me doorgaans heel goed bekoren en het was mijn hoop dat er wat creatieve uitspattingen in het boek te vinden waren die ik nog niet kende.  Twee van zijn films, Perfect Blue en Millennium Actress, staan bovendien redelijk hoog in mijn lijstje van favoriete anime. Die paar euro had ik er in dit geval dus graag voor over.

skon02

Nu ik het boek hier een tijdje heb liggen en er wat aandacht aan heb kunnen besteden, heb ik er geen spijt van het boek te hebben gekocht. Niet zozeer omdat zowat alle afbeeldingen in deze verzameling me doen hunkeren om zijn films nog een keer te kijken, maar ook omdat er behalve de fantastische prenten er aan het eind van het boek commentaar van Satoshi Kon te vinden is. Het geeft een klein kijkje in het creatieve brein van deze in 2010 aan kanker overleden veelkunner. Het is dit kleine beetje tekst wat voor mij het boek het geld waard maakt.

skon03

Het is bijzonder lastig omschrijven waarom de illustraties in dit boek me zo kunnen intrigeren. Een aantal zijn redelijk rechttoe rechtaan, maar er zijn er ook zat waarop zoveel te zien is dat je er minutenlang naar kan kijken en nog niet alle details hebt gezien. Deze plaatjes lopen werkelijk over van creativiteit en ergens benijd ik de beste man dat hij in staat was zoveel ideeën op papier heeft weten te zetten. Het is niet iedereen met zoveel verbeeldingskracht gegund deze op dergelijke wijze te delen met de rest van de wereld. Het is echter geen afgunst wat ik voel, maar bewondering.

Kortom, dit boek is een bijzonder welkome aanvulling in mijn boekenkast en ik kan het iedereen die Satoshi Kon een warm hart toedraagt ten zeerste aanbevelen mijn voorbeeld te volgen.