Gezwets in de ruimte: Legend of the Galactic Heroes
Geschreven door op 25/08/2015 in de categorie Blog.

Er was eens een tijd dat ik nog geen anime keek. Alhoewel, dat is wellicht niet helemaal waar. Ik keek wel anime, maar wist domweg niet dat het anime was. In die tijd waren het gewoon tekenfilms. Dragon Ball Z was voor mij niet anders dan bijvoorbeeld de X-men tekenfilms, of The Tick. En bij series als Vrouwtje Theelepel en Boes dacht ik ongetwijfeld dat het gewoon Nederlandse tekenfilmseries waren en niet dat ze (mede) door Japanners geproduceerd waren. Het was pas jaren later dat ik het onderscheid leerde kennen en sindsdien is er een soms nogal bizarre doch razend amusante wereld voor me opengegaan.

Over mijn pre-animetijd gesproken: Tijdens de verder weinig vruchtbare periode in mijn leven waarin ik een poging waagde een studie te volgen, werd ik door een huisgenoot geïntroduceerd in de wondere wereld der geschreven sciencefiction. Uiteraard was ik wel bekend met televisieseries als Star Trek, de originele Battlestar Galactica en films als de eerste Star Wars-trilogie, maar mijn interesse in door voor mij totaal onbekende auteurs verzonnen papieren universums was eigenlijk niet echt aanwezig. Sterren en planeten vond ik zeker weten mateloos boeiend — ik wilde als klein jochie een tijdje astronoom worden ook — doch op een tegenwoordig onvindbaar boek vol afbeeldingen van mysterieuze ruimteschepen en andere buitenaardse raadselachtige ontdekkingen na, had ik me nimmer verdiept in schrijfsels van fantasierijke scribenten.

cb

Hij gaf me het boek Dune en dat opende mijn ogen. Wat een volwaardige en fascinerende wereld wordt er geschetst door de schrijver, Frank Herbert. Het is dan wellicht in de basis niet bepaald het meest originele verhaal, hoe de schrijver omgaat met de materie en invulling geeft aan politiek gekonkel, de personages en de planeet waarop het grootste deel van dit boek zich afspeelt vond ik werkelijk meesterlijk. Het smaakte naar meer. Veel meer. Sindsdien lees ik dan ook doorgaans met alle plezier over merkwaardige planeten, gefingeerde buitenaardse wezens, schermutselingen in allerlei soorten en maten tussen facties en uiteraard elkaar beschietende ruimteschepen. Want niets is zo leuk als een massale ruimteoorlog.

Wat dat aangaat heb ik geluk. Het vermoeden was er al langer nadat de uitgever op Twitter een soort van enquête hield of er interesse zou zijn: in 2016 zal het eerste deel van de sciencefictionboekenreeks Legend of the Galactic Heroes (Ginga Eiyuu Densetsu) door Viz Media-dochter Haikasoru in ’t Engels uitgebracht worden. De hierop gebaseerde anime heb ik echt van genoten, dus ik besteed hier graag wat centjes aan. Helaas zijn alleen de licenties van de eerste drie delen aangekocht en zullen de overige delen pas vertaald en uitgebracht worden wanneer de verkoopcijfers hier aanleiding toe geven. Begrijpelijk natuurlijk, we hebben het hier nog altijd over een nichemarkt en ook Viz Media heeft helaas geen blanco cheques ter beschikking.

logh

Ik hoop dan ook van harte dat de boeken goed zullen verkopen en we met zijn allen kunnen genieten van dit bijna klassiek te noemen verhaal. Een verhaal waarin twee mogendheden die ieder aan een ander eind van het politieke spectrum staan elkander bestrijden in gigantische gevechten met honderden ruimteschepen. Waar de één wat meer lijkt te strijden voor hun ideologie waarin vrijheid en democratie centraal staan, lijkt de andere partij vooral hun ouderwetse aristocratie en bijbehorende privileges te willen beschermen. Twee strategisch begenadigde jonge honden staan centraal in dit vertelsel. Twee jonge honden die onder andere omstandigheden misschien wel vrienden waren geweest. Het is een boeiend relaas vol intriges, gevechten, strategische meesterzetten en wederzijds respect. Ik ben echt heel erg benieuwd hoe dit verhaal in boekvorm tot bloei komt.

De anime is overigens lang, bijzonder lang. De series OVA’s is onderverdeeld in maar liefst 110 afleveringen en er zijn nog aardig wat vervolgen en zijverhalen de wereld in geholpen. Het verbaasde me dan ook wel een beetje dat Sentai Filmworks de licentie heeft binnengesleept voor de Noord-Amerikaanse markt. Stiekem hoop ik dat er nog een ander bedrijf de distributierechten voor de Europese markt op zich zal nemen, maar op dit moment is daar helaas nog geen nieuws over. Anime Limited ontkende desgevraagd op dit moment er bezig mee te zijn in ieder geval. Ik denk dat ik dan maar alvast ga sparen, want importeren uit landen buiten de Europese Unie kost doorgaans een aardige duit.

En als toetje: in 2017 komt er een gloednieuwe anime!