Ik heb wat te ziften: One Outs
Geschreven door op 13/08/2015 in de categorie Blog, Muggenzifterij.

Voordat ik ’s ochtends onderweg naar mijn werk ga in mijn kleine zwarte autootje, kijk ik online meestal even naar de uitslagen van afgelopen nacht in de Amerikaanse honkbalcompetitie, hopende dat de New York Yankees de koppositie in de American League East nog in handen hebben. Vanmorgen had ik wat dat betreft een slecht begin van de dag, gezien de Toronto Blue Jays hun tiende wedstrijd op rij wonnen en de Yankees hun slechte reeks voortzetten met een verliespartij op bezoek bij de Cleveland Indians en nu de tweede plek innemen met een halve wedstrijd achterstand op Toronto. Niet dat ik er chagrijnig van werd, maar liever zag ik het anders.

De uitslagen van de wedstrijden waren alleen niet het eerste waar mijn oog op viel. Dat was voorbehouden aan het nieuws dat Seattle Mariners pitcher Iwakuma Hisashi een no-hitter had gegooid.

No-hitters komen niet heel vaak voor in de doorgaans als beste honkbalcompetitie ter wereld beschouwde MLB. Iwakuma is in de lange geschiedenis ervan de tweede Japanner die het kunstje heeft geflikt, na Nomo Hideo (die dit zelfs tweemaal deed). Het is zo makkelijk nog niet om geen enkele honkslag toe te staan in 9 inningen.

Vreemd genoeg doen nieuwsberichten als dit me denken aan honkbal-anime. Ze komen in vele vormen en maten voor en doorgaans weten ze me, als honkballiefhebber, prima te vermaken. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen en hoef je me echt niet wakker te maken voor de zoveelste serie waarbij een stel nietsnutten onder leiding van één enkel fanatiek talentje opeens hoge ogen gaat gooien. Ik heb de indruk dat dit soort verhalen overigens nog maar weinig meer voorkomen en daar ben ik wel blij mee.

oneouts

De serie One Outs is er ook zo’n eentje die me niet wist te vermaken. De serie krijgt echter op zowel AniDB als op MyAnimeList een redelijk hoge waardering, maar ik had bij deze anime het toch echt wel gezien na zeven afleveringen. In dit verhaal draait het totaal niet om een stel nietsnutten en kijken we naar de avonturen van een pitcher in een professionele setting. Dat zou toch goed moeten komen zou je denken. Ik vraag me dan ook af of ik iets over het hoofd heb gezien. Nu trek ik me doorgaans weinig aan van wat anderen van een anime vinden, maar een anime met dergelijke gemiddelde beoordelingen kan toch niet slecht zijn?

Weet je wat? Ik geef de serie gewoon nog een kans. Sterker nog, ik ga er heel kritisch naar kijken. Uiteraard ga ik dan niet alleen de dingen benoemen die me niet aanstaan, ook de positieve zaken ga ik belichten. Want kritisch is iets anders dan negatief. Het zijn van die dingen waarmee je op een bord schrijft. Sorry, Drents grapje. Ik bedoel uiteraard te zeggen dat wanneer je ergens kritiek op levert, het niet noodzakelijkerwijs betekent dat je ’t slecht vindt.

Mijn kritiek ga ik hier per aflevering op mijn blog plaatsen. Dat lees je goed, per aflevering. Ik maak er zelfs een categorie voor aan: muggenzifterij. Dit klinkt wellicht wat negatief, maar ik kom uit Meppel en daar hebben we blijkbaar wat met muggen.

Het zal mij benieuwen of ik zoveel jaar na dato anders aankijk tegen One Outs of dat ik het nog steeds niets vind. We zullen het zien. Play ball!

Tags: